Forfatter Emne: Interview med Dr. Gironi - Forsøg med LDN og PPMS-patienter  (Læst 5558 gange)

Offline LDNinfo

  • Jr. Member
  • **
  • Indlæg: 22
    • Vis profil
    • LDNinfo.dk
Endnu et interview - dette om forsøg med LDN og primært progressive (PPMS) - der er værd at oversætte:
http://www.ldnscience.org/interviews/141-ldn-as-a-potential-treatment-for-multiple-sclerosisEt MedInsight interview med Dr. Maira Gironi, Institute of Experimental Neurology (INSPE) and Department of Neurology, San Raffaele Scientific Institute, Milan, Italy


LDN som potentiel behandling af multipel sclerose

Interviewer: Hvad fik dem til at tro at LDN måske ville være effektivt mod multipel sclerose?

Dr. Gironi: Man har længe ment, at LDN udløser en forlænget udskilning af beta-endorfiner (BE) - endogene opioider der udøver flere slags indflydelse på immunforsvaret. Desuden interagerer denne opioid med det endocannabinoide system på flere plan. Denne opdagelse fik os til at antage, at både den symptomatiske effekt (fx. spasticitet), og den cannabinoidstyrede neurobeskyttelse (velunderbygget i litteraturen), har forbindelse til BE og et stof der kan forøge mængden af samme, som f.eks. LDN.

Interviewer: Kan De fortælle os en smule om deres kliniske arbejde med LDN indenfor multipel sclerose?

Dr. Gironi: Vi kørte et forsøg uden kontrolgruppe, hvor 40 patienter med primær progressiv multipel sclerose fik 4mg LDN pr. døgn. Fem patienter ønskede ikke at fuldføre forsøget(1), der blev kun rapporteret om 2 større bivirkninger(1), og de resterende bivirkninger var milde og forbigående. Selvom forsøget ikke var specifikt designet til at bedømme virkningen(2) blev der observeret en markant effekt på spasticitet, og visse positive effekter vedrørende udtrætning og depression. Det mest bemærkelsesværdige resultat var dog forøgelsen af beta-endorfin der startede 3 måneder inde i forsøget, og som stadig var til stede en måned efter behandlingens ophør. Dette bekræftede, at stoffet i det mindste er biologisk aktivt.

Interviewer: Hvordan har de oplevet patienttilfredsheden med LDN i forhold til andre behandlingsformer?

Dr. Gironi: Patienternes subjektive tilfredshed blev ikke specielt undersøgt, men de ændringer i de symptomer (spasticitet, udtrætning, depression, og nogle livskvalitetskriterier) der blev vurderet, antyder en høj grad af tilfredshed.

Interviewer: Tolererer patienterne LDN bedre end andre behandlingsformer?

Dr. Gironi: Med den andel der forlod forsøget (12%) i tankerne, så tror vi at det vil kunne tolereres af patienterne.

Interviewer: Hvilke bivirkninger har Deres patienter oplevet?

Dr. Gironi: De fleste dokumenterede bivirkninger var milde og reversible (moderat forøgelse af spasticitet, urinvejsinfektioner og lille øgning af leverenzymer). Meget få var alvorlige, såsom fedtlever eller forværring af sygdommen(1).

Interviewer: Hvad er de største fordele ved at behandle med LDN når man sammenligner med traditionelle behandlinger?

Dr. Gironi: Når man ser på pris holdt op mod effektivitet, så er det klart til LDNs fordel. På den negative side finder vi at LDN forårsager forbigående milde bivirkninger, og på den positive side finder vi, at det tilbyder letheden ved oral indtagelse, lave omkostninger, høj tilfredshed, og nogen effekt på spasticitet.

Interviewer: Mener De at LDN burde anvendes af alle patienter med multipel sclerose?

Dr. Gironi: For at besvare det spørgsmål har vi designet et andet forsøg med henblik på at undersøge den objektive effektivitet af stoffet. Et fase 2-forsøg (randomized, controlled, double-blind) vil tydeliggøre hvorvidt de rapporterede virkninger blot er udtryk for placeboeffekt. Vi tror en sådan hypotese er usandsynlig på grund af den fundne objektive øgning af BE.Oversætters bemærkninger:

(1) Jeg vil tilskrive de beskrevne frafald, og større bivirkninger, til en for stor dosis. Jeg ved af personlig erfaring, at en så lille mængde som 0.2mg (1/5000 gram eller 0.0002 gram) kan være forskellen på en god og en dårlig virkning.
(2) Forsøget var designet til undersøgelse af tolerance og beta-endorfinniveauer.

LDNinfo.dk - information på dansk om LDN